GaafWoord

trouwambtenaar / ceremoniespreker / verhalenverteller / reminiscentiewerker / typetjes / clown Peerke en trainingsacteur

Workshop ´Verhalend reminisceren kun je leren´


Een interactieve workshop hoe je als familie, begeleider, (mantel) verzorger, vrijwilliger, professional of andere betrokkene bij onze medemens met dementie de kracht van verhalen en herinneringen kunt gebruiken op een speelse wijze in je dagelijkse omgang met hen die lijden aan deze ziekte.


Peter de Borst is van oorsprong Agogisch Werker en ruim 33 jaar verpleegkundige. Sinds 2020 is hij begonnen met zijn bedrijf GaafWoord. Daarin combineert hij o.a. het verhalenverteller zijn met reminisceren. Een unieke combinatie was het gevolg. Verhalen vol nostalgie, waarin heel bewust onderwerpen en gebeurtenissen van vroeger een plek krijgen. Mensen met dementie worden op speelse wijze geprikkeld en uitgedaagd om mee te doen en hun ervaringen en herinneringen te delen. 

Peter gebruikt tijdens de vertelling van zijn nostalgische verhalen zijn herinneringskoffers. Oude koffers vol prachtige nostalgische gebruiksartikelen uit vroegere tijden. Denk aan die oude koffiemolen, een houten Friese doorloper uit de jaren ‘40, een bakelieten telefoon uit de jaren ‘50, een melkbus van de boerderij, Tupperware uit de jaren ‘60 en ‘70 en ga maar zo door. Alles bedoeld om de verhalen te ondersteunen en om de mensen met dementie te prikkelen. Ook geluid, smaak en geur worden ingezet om mooie herinneringen aan vroegere tijden naar boven te krijgen.


Sinds 2020 trekt Peter als verhalenverteller door heel Nederland heen, van Goes tot Urk, van Hoogeveen tot Haarlem, van Heeze tot Amersfoort. De unieke combinatie van nostalgische verhalen vermengd met de technieken van reminisceren, samen met zijn goed gevulde nostalgische herinneringskoffers, maken indruk en komen binnen. Niet alleen bij de betreffende doelgroep, maar ook bij medewerkers, aanwezige familieleden en vrijwilligers. Prachtige mooie en waardevolle momenten worden beleefd tijdens zijn bezoeken.Afgelopen jaar werd hem vanuit meerdere kanten de vraag gesteld…. Is er een opleiding of cursus om te doen wat jij doet? Nee…..was de conclusie van Peter. Om verhalenverteller te worden zijn er meerdere opleidingen, cursussen en workshops in Nederland. Om te leren hoe reminiscentie toe te passen zijn er diverse workshops te vinden. Maar om verhalend reminisceren te leren …..dat bestaat nog niet. En positief uitgedaagd om eens na te denken of hij dit zou willen oppakken, was het besluit snel genomen. 

Hoe meer mensen de kracht van verhalen vertellen en reminisceren als combinatie weten toe te passen, hoe meer onze medemens met dementie op positieve wijze uitgedaagd, geprikkeld en vooral gezien wordt als waardevol mens met een hoofd en hart vol mooie herinneringen. Hoe fijn is het als u en ik, samen met hen, prachtige ontmoetingen mogen hebben, waarin de mens centraal staat en niet zijn of haar ziekte. Waarin het individu gezien wordt en waar magische momenten kunnen ontstaan.


Interesse? 

Klik dan op de volgende pagina's om meer te weten over prijs, locatie, Algemene Voorwaarden en in het kort de inhoud van de workshop 'Verhalend reminisceren kun je leren'

 
E-mailen
Bellen
Info